Wymień zużyty blat kuchenny na bardziej solidny!

Blat kuchenny jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni, zaraz po stole. Czy wyobrażasz sobie ciągły dyskomfort spowodowany brakiem miejsca do przygotowywania posiłków? No właśnie! Na blacie możemy przygotować ciasto na pierogi, placek do pizzy, pokroić warzywa, pieczywo, odłożyć podstawowe urządzenia potrzebne w kuchni. Blaty kuchenne są na wagę złota.

Przy tym zaznaczyć koniecznie trzeba, że te solidne wykonane z odpornych materiałów, spełnią swoją funkcję najlepiej. Twój dotychczasowy blat stracił swój urok? Jest obdrapany, uszkodzony, odbarwiony? Najwyższy czas zmienić wszystkie blaty na nowe. Czym się kierować przy wyborze? Na pewno praktycznością, ale i jakością. Blat powinien być odporny na wysoką temperaturę, środki czyszczące, wilgoć i działania mechaniczne. Do tego musi być na tyle szeroki i ustawny, aby zaoferować nam komfortową pracę.

Dopasowanie blatu do mebli i wystroju kuchni nie zawsze jest łatwym zadaniem. Kierujmy się więc dominującym motywem. Dobierajmy kolor i fakturę blatu np. do charakteru i koloru frontów mebli kuchennych. Spójna całość daje najlepszy efekt końcowy! Jeśli fundusze na to pozwalają warto wybrać trwały blat z naturalnego kamienia (granitu, marmuru), konglomeratu albo naturalnego drewna klejonego. Przy ograniczonych kosztach sprawdzi się na pewno blat z postformingu – laminatu naklejonego na wiórową płytę.

Tańsze rozwiązanie i najczęściej wybierane. Laminatowy blat kuchenny posiada zaokrąglone krawędzie, zapobiegające podciekaniu wody, a w konsekwencji degradacji płyty. Postforming jest dość trwałym, w relacji do ceny, materiałem użytkowym, odpornym na odbarwienia i ścieranie. Świetnie imituje kamień naturalny, a także drewno.
Popularne są również blaty z płytek ceramicznych, którymi pokrywa się wodoodporną płyte wiórową. Takie ceramiczne blaty są również wyjątkowo odporne na wilgoć i różnego typu uszkodzenia. Ich zaletą jest wyjątkowa dekoracyjność.