Szybki chleb orkiszowy dla początkujących

Szybki chleb orkiszowy dla początkujących

Aby stworzyć idealny chleb orkiszowy, znany ze swoich rewelacyjnych walorów zdrowotnych, nie trzeba mieć ponadprzeciętnych zdolności kulinarnych. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie każdy chleb. Można przepis dodatkowo modyfikować według własnych preferencji. Promujemy zdrowy tryb życia, poprzez cenne pożywienie. Chleb orkiszowy dodaje energii, poprawia witalność, obniża cholesterol, usprawnia procesy trawienia, działa wspomagająco na układ krążenia. Można, by tak wymieniać w nieskończoność jego bezcenne atuty. Jednak to co nas najbardziej w pieczywie pociąga to smak i zapach.

Często zapach chleba orkiszowego przypominać nam może o wakacjach, o dzieciństwie, czyli o tym co słoneczne, radosne i apetyczne. Przywołaj miłe wspomnienia piekąc przepyszny chleb na bazie orkiszu. My pomożemy Ci to zrealizować! Do wypieku potrzebujesz kilku podstawowych składników, reszta to może być Twoja własna inwencja twórcza.
Co drzemie w chlebie?
Do chlebowego ciasta użyj ok. 400 gramów mąki orkiszowej, łyżeczki soli ? najlepiej morskiej, łyżki oliwy z oliwek, dużą szklankę ciepłej wody ? poj. 300 ml, niecałą saszetkę drożdży instant oraz łyżeczkę miodu gryczanego, ale może być również wielokwiatowy, czy lipowy. Co do posypki, jej wybór zależy od Twojego upodobania. Mogą to być prażone nasionka słonecznika, kminek, czarnuszka, pestki dyni, czy sezam. To, co lubisz:)
# Jak go przyrządzić?
Kiedy już zgromadzimy niezbędne komponenty, zabieramy się do przyrządzania przepysznego chlebka. Na sam poczatek należy wymieszać ze sobą suche produkty, czyli mąkę z solą i drożdżami. Wewnątrz usypanego kopczyka, robimy dołek, do którego wlewamy oliwę, wodę oraz nasz ulubiony miód. Po czym wyrabiamy ciasto w wysokiej misce, ugniatając i dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, przez 10 minut. Kiedy zaobserwujemy, że nasza chlebowa masa odchodzi już bez problemu od ścianek naczynia, wówczas śmiało możemy stwierdzić, że jest gotowe do pieczenia. Doskonale ugniecioną masę przekładamy do standardowej keksówki 20×35 cm. Pozostawiamy w niej ciasto na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, w ciepłym, cichym miejscu. Po upływie tego czasu posypujemy ciasto ulubioną mieszanką nasion, pestek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40-50 minut. Po tym czasie chlebek będzie wspaniale wyrośnięty. Smacznego!