Rozpływające się w ustach bułeczki maślane

Rozpływające się w ustach bułeczki maślane

Każdy z nas przepada za delikatnym, mięciutkim ciastem maślanym. To idealna propozycja na leniwe śniadanie w sobotni, chłodny poranek. Doskonale komponuje się z kubkiem świeżo mielonej aromatycznej kawy, czy słodką herbatką z cytryną i miodem. Można się rozmarzyć…ale przecież marzenia to nie wszystko. Czas na ich realizację. Warto upiec samemu przepyszne bułeczki maślane. Oto sprawdzony przepis dla miłośników smacznych i prostych przepisów, w które przygotowanie trzeba włożyć wiele zapału i serca.
Składniki:
# Aby zabrać się do przyrządzania imponujących bułek maślanych trzeba zaopatrzyć się w następujące składniki: 20 dag masła, 1 kg przesianej mąki pszennej, 20 dag cukru, 1,5 szklanki świeżego 1,5% mleka, 4 jaja i 4 żółtka, oraz 4 dag świeżych drożdży, aromatyczną skórkę cytrynową i pomarańczową, oraz szczyptę soli, dla zbilansoania smaku (blisko 0,5 dag).
Od czego zacząć?
Najpierw musimy przygotować rozczyn. Jak się do niego zabrać. Otóż należy 1/3 ciepłego mleka wlać do całej ilości drożdży i 1/3 mąki. Warto odczekać, aż wyrobiony rozczyn zacznie aktywnie „pracować”, czyli rosnąć. Gdy zauważymy, że ciasto już znacznie wyrosło, dodajemy cukier, ubite na parze jaja ze szczyptą soli, następnie wrzucić skórki cytrusów, pozostałą część mąki, mleka, a na końcu sklarowane masło. Całość trzeba dokładnie i szybko ugniatać, aż do momentu, gdy zauważymy, że odchodzi nam od rąk. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe bułeczki, układając je na wyścielającym blachę pergaminie. Zostawiamy je jeszcze na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po czym smarujemy ich powierzchnię rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do podgrzanego do 160 stopni piekarnika, aż do momentu gdy będą pięknie złociste. Warto!