Jadłospis

Kuchnia międzynarodowa

Zawsze, kiedy odbywasz egzotyczne podróże do licznych krajów, warto spróbować tamtejszej kuchni. To ekscytujące doznania, nie tylko dla podniebienia, ale także wizualne. Spróbuj czegoś nowego. Warto udać się do jednych z najlepszych restauracji oferujących bogate i autentyczne dania z Dalekiego Wschodu, czy kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej itd. Kuchnia orientalna jest jednak jedną z najbardziej poszukiwanych przez gości restauracji. Jeśli szukasz autentycznych dań cenionych na Dalekim Wschodzie, warto zamówić najsłynniejsze dania z krajów takich, jak Japonia, Indie, Nepal, Chiny, czy Tajlandia. Jeśli ktoś, kto chce spróbować czegoś innego, ale z klasą, kuchnia azjatycka jest doskonałym powodem na spełnienie tego pragnienia.

Dla kuchni azjatyckich , charakterystyczne jest używanie ryb, często spożywanych na surowo, owoców morza, wodorostów i warzyw. Popularne i smaczne są zupy, gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku, podgrzewanym węglem drzewnym. Rodzaje przygotowywania potraw to cała gama procesów kulinarnych m.in. namasumono, nikomono, teppanyaki, yakimono, agemono – tempura, tsukemono, sunomono, gohanmono, sushi.
Także Indonezja ma szeroki zakres technik, jeśli chodzi o gotowanie. Dania indonezyjskie charakteryzuje wpływ Indii, Chin, Bliskiego Wschodu i Europy. Ludzie podrużujący do Indonezji mogą doświadczyć naprawdę pysznego i autentycznego smaku indonezyjskiej kuchni. Posiłek indonezyjski jest niekompletny bez ryżu. Inne potrawy, spożywane w stosunkowo małych ilościach, to ryby, mięsa lub warzywa. Przeważają w indonezyjskiej kuchni bardzo ostre przyprawy. Do narodowych specjałów Indonezji należy rijsttafel (12 różnych mięs, ryb, warzyw i potraw curry, czasami serwowanych przez 12 „dziewic”). Wymienić tu można kawałki wołowiny, ryb, mięsa wieprzowego, kurczaka lub jagnięciny gotowane na rozżarzonych węglach i zanurzone w sosie orzechowym. W kuchni tej wykorzystuje się specjalne odmiany bananów, mango, a także mleko kokosowe i specjalną pastę z orzechów ziemnych. Tradycyjne dania w tej części świata to nasi goreng, soto, satay, gado-gado, otak-otak. Sekret tkwi tu w doborze kompozycji smakowych, umiejętnym połączeniu słodkich nut, z kwaśnymi, słonymi i gorzkimi. Sosy dodają daniom animuszu.
Warto również skosztować kuchni koszernej. Restauracje w Izraelu serwują ekscytujące smakowo potrawy. Żywność w Izraelu charakteryzuje wiele różnych stylów. Można wybierać spośród tysięcy wspaniałych restauracji we wszystkich większych miastach i miasteczkach Izraela. Zachwyca tu dostępność tak bogata i różnorodna, jak dużo jest kultur w Izraelu. Ponadto, jedzenie w Jerozolimie i innych izraelskich ośrodkach turystycznych nie ogranicza się do tradycyjnych izraelskich przysmaków. Kuchni z całego świata można znaleźć w Izraelu, w tym Azji, Indii, Bliskiego Wschodu i innych smaków międzynarodowych. Ponieważ Izrael jest miejscem turystyki większość ludzi będzie tam podróżować. Izraelskie firmy specjalizują się w porodukcji i pozyskiwaniu białka sojowego. Kuchnia izraelska może być oparta na tajemnicy dziewięciu aminokwasów, niezbędnych i korzystnych w wydzielaniu insuliny. Tego typu pokarm chroni człowieka przed czynnikami powodującymi cukrzycę. Wszystkie dania posiadają tu certyfikaty koszerności ? czystości. Najczęściej podawane są: Sukkot, Chanuka, Purim, Pascha, Szawuot, Czulent. Często stosuje się takie przyprawy, ajk: kminek, goździki, szafran i gałka muszkatołowa.
Rendang preferowane na zachodzie Sumatry to bawół w kokosowym curry. Gado-Gado popularne na Jawie to sałatka z warzyw surowych i gotowanych z sosem z orzeszków ziemnych i mleka kokosowego oraz Babi Guling – pieczone prosię. Napojami i deserami serwowanymi w Indonezji są Es – lody z syropami owocowymi i galaretkami, Brem, podawany najczęściej na Bali, czyli wino ryżowe, Tuak palm-sap piwo o znakomitym silnym aromacie, Arak i Kelapa – sok z młodych kokosów. Na Bali jest pełno restauracji, które oferują nieograniczone ilości różnych rodzajów kuchni, od tradycyjnych balijskich, owoców morza do europejskich w stylu pizzerii, stawy burger i steakhouses. Tu zawsze można znaleźć coś, co zaspokoi gust każdego klienta.