Ciasto z cynamonem

Ciasto z cynamonem

Jest to propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy cenią sobie łatwe, aczkolwiek smaczne i imponujące efekty. Zapach przywodzi na myśl orientalną kuchnię, pełną korzennych aromatów. Cynamon ma wspaniałe właściwości rozgrzewające, tak więc jest idealnym dodatkiem do potraw zwłaszcza w okresie przesilenia jesienno-zimowego. Przygotowanie babki cynamonowej wymaga przede wszystkim warstwowego nakładania składników ciasta. Niewielki trud, jaki musimy włożyć w tworzenie ciasta, rekompensuje nam przepiękny zapach, doskonała wilgotność, delikatność i puszysta konsystencja upieszonej słodkości.

Skorupka ze sklarowanego cukru i cynamonu dodaje ciastu zaskakującą chrupkość, formując apetyczną kruszonkę. Do tego nie potrzebujesz już niczego, z wyjątkiem kubka, słodkiego kakao. To przepyszna propozycja na śniadaniowy, mglisty poranek. Czego potrzebujesz? Aby upiec to wspaniałe, a proste ciasto potrzebujesz pół kilograma mąki, 170 gramów cukru ( morze być trzcinowy), 2 łyżeczki sody i łyżeczkę soli, 12% śmietany ? w ilości 1 szklanki, do tego jeszcze 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego i pół szklanki oleju oraz dwa jaja, no i oczywiście gwiazda główna tego przepisu 4 łyżeczki cynamonu wymieszanego z 80 g cukru. Dla urozmaicenia przepisu warto wzbogacić go w rodzynki typu jumbo, królewskie, czy suszoną żurawinę ( ok. 100 g) oraz posiekane orzechy włoskie ? garść. Jak przyrządzić ciasto? Na początku mieszamy ze sobą suche produkty: cukier z mąką, sodą i solą. Oddzielnie, w innym pojemniku łaczymy jogurt ze śmietaną, olejem i 2 całymi jajkami. Następnie mokre składniki z jednej miski i bakalie, łączymy z suchymi komponentami z drugiej miski. Całość jedynie lekko mieszamy, do zwilżenia składników. Natomiast sam cynamon łaczymy z 80 g cukru. Przygotowujemy keksówkę o wymiarach 12x 30 cm, wysmarowaną tłuszczem i mąką. Tak przygotowane ciasto nakładać do keksówki w trzech porcjach, w następującej kolejności: pierwsza warstwa ciasta, na którą sypiemy cynamon, znów ciasto ? cynamon i ostatnia warstwa ciasta posypana większą ilością cynamonu z cukrem. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni z termoobiegiem, przez blisko godzinę. Ten wypiek warto mieć w swoim menu deserowym.